Bankaların bu yaklaşımına tepki gösteren Gaziantep Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı İhsan Yiğit, vatandaşın sigorta yaptırmak için kurum seçme hakkına sahip olduğunu dolayısıyla böylesi bir durumda kendilerine başvurulması halinde tüm haklarını savunacaklarının altını çizdi.
Bankadan araç kredisi kullanan vatandaşın sigortayı yaptırmak için kurum seçme hakkına sahip olduklarını kaydeden Yiğit, ‘’Bankalar, vatandaşın sigorta acentelerinden daha uyguna sigorta yaptırmalarının önüne geçiyor. Vatandaşlarımız, böyle bir durum ile karşılaştıklarında bize başvuru yaptıklarında tüm haklarını savunacağımızın bilinmesini istiyoruz’’ dedi.
Yiğit, ‘’Daha önce 5684 Sayılı Kanun içerisine, ‘Bankalar zorunlu tutamaz, vatandaş sigorta yaptırmak için kurum seçme hakkına sahiptir’ diye bir madde eklenmişti. Ancak bankalar, son dönemde araç kredisi kullanan vatandaşlara, araç sigortalarının bankadan yaptırmaları yönünde baskılar yapmaya başladı. Sivil Toplum Kuruluşları olarak bu konuda ki şikayetimizi Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SDDK) iletmiştik’’
‘’Bunun üzerine Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurumu ise harekete geçerek 5684 Sayılı Kanun’a, ek bir madde ekleyerek, sigorta ettirenin sigorta şirketini seçme hakkının sözleşme ile sınırlandırılamayacağına vurgu yaptı. Bankalar, rekabetin önüne geçmiş oldukları gibi aynı zamanda tüketicilerin korunmasının önüne geçmiş oluyorlar. Bankaların yaptığı kanuna aykırı bir durum olduğu için kesinlikle kabul edilemez. Vatandaş, aracını istediği kuruma sigorta yaptırma hakkına sahip’’ ifadelerini kullandı.
Yiğit, ‘’Kredi bağlantılı sigortalarda ya da ürün hizmet satışında müşteri sigorta şirketini özgürce seçme hakkına sahip. Geçmiş yıllarda şikayet üzerine iki bankaya cezalar kesildi ve üretimi durduruldu. Sigortaların daha donanımlı, bilgili ve tecrübeli acentelere yaptırılması önemli’’ şeklinde konuştu.
Bir Yorum Bırakın