Nijerya’da yakalandığı sıtma hastalığı nedeniyle ölümden dönen Özel, Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi’nin tecrübeli yoğun bakım ekibi sayesinde sağlığına kavuştu.
GAÜN Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay hasta ile ilgili, “7 gün önce Nizip’te görev yapan Acil Anabilim Dalı hekimi arkadaşım Dr İbrahim’den bana bir telefon geldi. İlginç bir vakalarının olduğunu söyledi. Beyaz kan hücrelerinin çok düşük olduğunu, karaciğerde ve dalakta büyüme olduğunu, ifade etti. Hastanın genel durumu bozuk ve ateşi yüksekmiş. Şuuru da bulanık bir vaziyetteymiş. Hastanın Nijerya’dan gelme öyküsü olduğunu da ekledi. Bu hastayı bizim alıp alamayacağımızı sordu. Biz de hastamızı kabul ettik. Araştırılması gereken bir hasta olduğunu düşündüm. Hastamız buraya geldiğinde ilk olarak parmak ucundan bir damla kan aldık. Onu mikroskop altında inceledik. Kırmızı kan hücrelerinde yüzük şeklini silme gördüğümüz için hastamızda sıtma olduğu kanaatine vardık. Hastamız Nijerya’dan Türkiye’ye yakın zamanda dönmüştü. Hastamızın tetkiklerine baktığımızda falciparum sıtmasına benziyordu. Falciparum tipinin ölüm oranı çok yüksek oluyor. Sıtmanın bu tipi enfeksiyon acillerinden olup ilk 24 saat içerisinde müdahale edilmesi gerekiyor. Hastamıza sıtma ilacı dışında, geniş spektrumlu antibiyotik başladık ve 5 kez diyalizle birlikte sitokin uzaklaştırma işlemi yaptık. Türkiye’de çok rastlanmadığı için antikor gelişmemiş durumda. Bu hastalarımıza hızlı müdahale söz konusu olmazsa ölüm oranı çok yüksek olabilmekte” ifadelerine yer verdi.
ELAY: ÖLÜMCÜL TİP SITMA HASTALIĞI COVİD İLE KARIŞTIRILABİLİR
Sıtmanın covid ile karıştırıldığını ve zaman kaybının bu hastalıkta ölümü getirdiğini vurgulayan Elay sözlerine, “Bize gelen bu hastamızın durumu çok ağırdı. Hastamıza hemen Adana’dan ilacını getirdik. Üç gün ilacını verdik, Sağlık Bakanlığı’na kan örneklerini de gönderdik. Zaman kaybetmeden tedavisine başladık. Ciddi bir efor sarf ettik. Sıtma Türkiye’de çok ender rastlanmaktadır. Yurtdışından gelen kişilerde görülmektedir. Bu hastalık sivrisinek ısırması ile gerçekleşiyor. Sivrisinek ısırdıktan hemen sonra olay gerçekleşmiyor. Önce karaciğere gidip yerleşiyor. Yerleştikten sonra kan hücrelerini enfekte ediyor. Sonrasında hastalık başlıyor. Hastalığın belirtilerini gösterme periyodu değişken ilerliyor. 10 gün, 25 gün ya da 1 yıl olabiliyor. Menenjit, covid gibi birçok hastalıkla da karıştırılıyor. Bir pandemi atlattığımız için, şu an ise covidin yeni bir varyantı söz konusu olduğu için sıtma vakası ile karşılaşıldığında covid vakası sanılabiliyor. Ancak bu hastalıkta zaman kaybı ölüm oranını yükseltiyor. Hastalıkların karıştırılması da bu durumda sıkıntı oluşturuyor. Bu hastamız 17 ay Nijerya’da kalmış. Sıtma aşısı olmasına rağmen çok ağır bir tablo ile bize geldi. Eğer böyle bir vaka saptanırsa mutlaka yurtdışı seyahati olmuş mu bu sorgulanmalı. İkincisi ise Nizip’teki Acil Serviste görev yapan hekim arkadaşımız İbrahim’in yaptığı gibi ileri bir merkezde görev yapan yoğun bakım uzmanı ile görüşülmeli. Bu hastaların hızla üçüncü basamak bir yoğun bakıma transferi yapılmalı. Tüm bunlar bu hastalarımız için hayat kurtarıcı olabilir. Biz ekip olarak hastamızı tekrar hayata döndürebilmek için elimizden geleni yaptık. Doğru zamanda doğru tedavi ile hastamızı tekrar hayata da döndürdük. Bunu başarabilmenin mutluluğunu yaşamaktayız” şeklinde devam etti.
GAÜN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şevki Hakan Eren ise, “Sıtma Türkiye’de çok rastlanmayan ve diğer hastalıklardan ayrımının güç olduğu bir hastalık. Ancak yoğun bakım ekibimiz büyük bir çaba ile bu hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde yine farkını gösterdi. Yakın takip ve zamanında yapılan müdahalelerle ekibimiz, hastamızı sağlığına kavuşturdu. Başta Gülseren hocamız olmak üzere tüm yoğun bakım ekibimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Hastamıza da yeni hayatında mutluluklar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Hasta Ahmet Özel ise “Ben Gaziantepliyim. Burada satış müdürlüğü yapıyorum. 17 ay önce Nijerya’ya iş için gitmiştim. Daha önce hiç sıtma hastalığı geçirmemiştim. 6 Ekim tarihinde Türkiye’ye dönerken havaalanında üşütme ve terleme başladı. Oradaki sıtma vakalarını daha önceden gözlemlediğim için sıtma olabileceğimi düşündüm. Sağlık kuruluşuna ilk başvurumda sadece bir ağrı kesici verildi. İkinci başvuruşumda ise beni hemen Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’ne sevk ettiler. Burada beni tekrar hayata döndürdüler. Benimle ilgilenen, hastalığımı ve tedavi sürecimi yakından takip eden Sayın Gülseren Elay hocamız başta olmak üzere tüm yoğun bakım ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar sayesinde yeniden doğdum” dedi. Bülten
Bir Yorum Bırakın