VALİ GÜL, “DEPREM BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI LAZIM”

Gaziantep’te, deprem çalışma grupları ve hazırlıkları toplantısı gerçekleştirildi. Vali Davut Gül toplantıda yaptığı konuşmada, toplumun tüm kesimleri ile deprem bilincinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Editör
Teknisyen
Yayın
27 Kasım 2023 13:00
Güncelleme
27 Kasım 2023 13:00


Gaziantep’te, deprem çalışma grupları ve hazırlıkları toplantısı gerçekleştirildi. Vali Davut Gül toplantıda yaptığı konuşmada, toplumun tüm kesimleri ile deprem bilincinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Covid-19 ile mücadele tedbirleri kapsamında videokonferans üzerinden Vali Davut Gül başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve diğer ilgililer katıldı.

Vali Davut Gül, kâğıt üzerinde yapılması ve dikkat edilmesi gereken tüm hususların fiiliyatta hayata geçirilmesi noktasında öncelikle toplum bilincinin oluşturulması gerektiğini belirterek bu bilincin ise sektörle, odalarla,  milli eğitim kurumları ve toplumun tüm kesimleri ile mümkün olacağını belirtti.

Gül, konuşmasında yakın zamanda İzmir’de yaşanan ve can kaybına neden olan depremi anımsatarak, imarlı ve ruhsatlı mekânların ruhsata uygun yapılıp yapılmadığının, ruhsata uygun muhafaza edilip edilmediğinin kontrol edilmesinin önemine değindi.

BİNALARDA DEPREM DAYANIKLILIK TESTLERİ ÖNEMLİ

Vali Gül, deprem yönetmeliği konusunda vatandaşlarda farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, “Deprem yönetmeliğinden önce yapılan binalar noktasında vatandaşlarda farkındalık oluşturularak deprem dayanıklılık testlerinin yaptırılması lazım. Daha da önemlisi konut almak isteyenlerin deprem yönetmeliğinden önce yapılan binaların deprem dayanıklılık testlerinin yapılıp yapılmadığını görmesi lazım. Yani insanlar kırk yıllık birikimini 20-25 yıllık binaya yatırıyorlar, üç beş ay sonra binanın çürük olduğu belirtiliyor. Bu bir anlamda vatandaş mağduriyeti. Burada emlakçılar müteahhitler birliği, meslek odaları, belediyeler, çevre ve şehircilik müdürlüğü ile hepimizin tek bir elden bu farkındalığı oluşturması lazım” diye konuştu.  

DEPREM ÖNCESİ, DEPREM ANI VE DEPREM SONRASI

Deprem öncesi, deprem anında ve deprem sonrasında fiilen yapılacakların bilinmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Vali Gül,  “Kamu kurumları, hastaneler başta olmak üzere birinci derece bu işin içerisinde olan kişi ve binaları hazırlamak gerekiyor. Onun dışında da mutlaka sektörü işin içerisine koymak lazım. Kamuoyunu işin içerisine sokmak lazım. Kamuoyunun ve vatandaşın inanmadığı hiçbir projenin başarılı olmak şansı yok. Tehdit çok uzağımızda değil, panik yapmadan herkes önlemini alacak. Fabrika sahibi fabrikasını, bina sahibi binasını güçlendirecek. İmarsız alanda kentsel dönüşüm olacak.  Bizim bir an önce bu dönüşümü yapmamız lazım” ifadelerin kullandı.

Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, geçmişte yaşanan deprem ve sonuçlarını hatırlatarak, koordineli çalışmanın, deprem sırası, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gerekenlerin bilinmesinin önemli olduğuna değindi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise koruyucu ve önleyici tedbirlerden bahsederek “Dünya artık koruyucu önleyici tedbire geçiyor. Buradaki en önemli iki kademe eğitim ve denetim.  Üniversite mezunları dâhil deprem sırasında birçok vatandaşımız ne yapacağını bilemediği için yapmaması gerekenleri yapıyor ve burada hakikaten can ve mal kaybı çok daha yüksek hale dönüşüyor. O yüzden Milli EğitimMüdürlüğümüz başta olmak üzere Büyükşehir Belediyemizin de tavsiye ettiği, eğitimlerini hızlı bir şekilde yapıp eğitim seferberliğini 2 milyonun üzerinden hızlı bir şekilde organize etmemiz gerekiyor” dedi.

Toplantı, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile AFAD’ın konuyla ilgili sunumlarıyla devam etti.

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

BEBEĞE AMELİYATSIZ KULAK ŞEKİLLENDİRME TEDAVİSİ

Alg Spor, Beşiktaş'a hazırlanıyor

BAŞKAN TAHMAZOĞLU, MEVLİD GECESİNİ KUTLADI

CHP’li Meriç’ten SGK çıkışı

GDO'lu Soya yağları tağşişe mi gidiyor?

Kalp yetmezliğine doğal by-pass

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI 3. GAZİANTEP KARMASI RESİM SERGİSİ

SANKO EĞİTİM KURUMLARI "TADIMLIK DERS" ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

UDMA, 16 AYDA 31 BİNİ AŞKIN MİSAFİR AĞIRLADI!

GTO’DAN “BİLGİ GÜVENLİĞİ” SEMİNERİ

Umut Yılmaz’ın emekli vatandaşlara 6 bin TL vereceklerini duyurdu

Türkiye 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

Enflasyon rakamları açıklandı

-BAŞKAN ŞAHİN CENEVRE’DE…

SANKO OKULLARI ÖĞRENCİLERİNİN YÜZME BAŞARISI

Nöbetçi Eczaneler

20 Eylül 2024 Cuma Günü Nöbetçi Eczaneler