İnsan Hakları Derneği'nin KONDA'ya yaptırdığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre Türkiye'de tutuklu yakınlarının yüzde 69'u adalete güvenmezken, yüzde 72'si ise insanların haksız yere tutuklandığını düşünüyor.
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) isteğiyle KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafından 68 il ve 383 ilçede yapılan " Türkiye'de Hapishaneler ve Mahpuslar Algı Araştırması"nın sonuçları açıklandı. Derneğin Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, araştırmanın 18-20 Haziran tarihleri arasında KONDA Aracılı Paneli'ne dahil olmayı kabul eden 3 bin 285 kişiyle yapıldığını ifade etti.
''YAKINI TUTUKLANANLARIN YÜZDE 76'SI ADALET SİSTEMİNE GÜVENMİYOR''
Daha önce bir yakını tutuklananların yüzde 76'sı adalet sistemine güvenmezken yakının başına böyle bir olay gelmeyenlerin yüzde 68'i adalet sistemine güvenmiyor. Anket sonuçlarının değerlendirildiği raporda, muhafazakârlık ve inanç seviyesi arttıkça adalet sistemine duyulan güvenin arttığına da dikkat çekildi. Modernlerin sadece yüzde 14'ü adalet sistemine güven duyduğunu belirtirken bu oran geleneksel muhafazakârlarda yüzde 30, dindar muhafazakârlarda ise yüzde 53. Rapora göre, dinin tüm gereklerini yerine getirenlerin arasında adalet sistemine güvenenlerin oranı yüzde 55, ateistler arasında ise bu oran sadece yüzde 4.
GELİR FARKININ TUTUKLULUK VE DENETİMLİ SERBESTLİĞE ETKİSİ
Raporda erkeklerin gözaltına alınma, tutuklanma ve denetimli serbestlik durumlarını kadınlara göre daha fazla yaşadığı ortaya konuldu. Araştırmaya göre, gözaltına alınanların yüzde 81'i, tutuklananların yüzde 69'u, denetimli serbestlik yaşayanların yüzde 77'si erkek. Araştırmada, tutuklananların yüzde 54'ü lise altı eğitim seviyesindeyken yüzde 31'i lise, yüzde 15'i üniversite mezunu olarak belirlendi.
Araştırma raporunda, denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakılan ve tutuklananların ekonomik durumları ile ilgili çarpıcı tespitler de yer aldı. Tutuklananların yüzde 39'luk önemli kısmının alt gelir grubundan, yüzde 6'lık kısmının ise üst gelir grubundan olduğuna dikkat çekilen raporda, denetimli serbestlik kapsamında salıverilenlerin yüzde 11'i alt gelir grubundayken, yüzde 29'u üst gelir grubundan oluşuyor.
"TOPLUMUN YÜZDE 25'İ TUTUKLULARA KÖTÜ DAVRANILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR''
Araştırmaya katılanların yüzde 25'i genel olarak mahpuslara davranışın kötü veya çok kötü olduğunu düşünürken yüzde 17'si mahpuslara davranışın iyi veya çok iyi olduğunu kaydetti. Daha önce gözaltı, tutuklama ve denetimli serbestlik geçmişi olanlar ise cezaevlerine daha olumsuz baktı. Araştırmaya göre gözaltına alınanların yüzde 76'sı, tutuklananların yüzde 60'ı, denetimli serbestlik yaşayanların ise yüzde 54'ü genel olarak mahpuslara davranışın kötü veya çok kötü olduğunu ifade ederken, hiç bu durumlarda kalmayanların oranı ise yüzde 38 oldu.
''EN ÇOK KADINLAR HAKSIZLIĞA UĞRUYOR''
Araştırma sonucuna göre, cezaevlerinde çıplak arama ve işkence olup olmadığına dair toplumun çok fazla bilgisinin olmadığı ve bu sebeple insanların fikir beyan etmekten çekindiği belirtildi. Araştırmada toplum genelinde en fazla haksızlığa uğradığı düşünülen grupların başında kadınların olduğu ortaya çıktı" denildi.
Bir Yorum Bırakın