Ülke genelini tehdit eden kuraklık tarım sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Yağışların azalması nedeniyle ülke genelinde etkisini gösteren kuraklık, Gaziantep’te de en yoğun şekilde yaşanıyor. 2019 yılında toplam 707 kilogram yağış alan Gaziantep, 2020 yılında toplam 484 kilogramda kaldı. Toprak da, doğa da çoraklaştı. Kışın en çetin geçmesi ve bol yağış alması gereken günlerinde, adeta yalancı bahar yaşanıyor…
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçinin kuraklık konusunda endişeli olduğunu belirtti. Yiğit, “Bilim adamları kuraklığın 2023 yılına kadar devam edileceği belirtiyor. Kuraklık devam ederse ne ekinler olur ne fıstık, zeytin olur ne sebze ve meyve olur. Çiftçilerimiz yağışı dört gözle bekliyor” diye konuştu. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Kuraklık hem ülke, hem ilimizdeki tarımı tehdit eder durumda. Son yılların en kurak yılını yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta yağış bekliyoruz. Eğer yağış olmazsa, ekinler kurumaya başlayacak. Aralık ve Ocak yağışları çok önemliydi, lakin istenilen yağışı alamadık. Dolayısıyla yeraltı kuyularımız için de tehlike çanları çalıyor.
SU KAYNAKLARI İSRAF EDİLDİ
Ocak ayının yarısını geride bıraktığımız halde bir türlü gelmeyen yağışlar yüzünden hububat ekili alanlar, fıstık ve zeytin ağaçları büyük risk altında. Vatandaş, bilinçsiz ve duyarsız olduğu için, su kaynakları hiç sonu gelmeyecekmiş gibi hoyratça israf ediliyor. Uzmanlar ve Ziraat Odası yetkilileri, yaşanan kuraklığın ülkeyi kıtlığa sürükleyebileceğine dikkat çekiyor.
TEK UMUDUMUZ YAĞIŞLAR
Gaziantep, 2019 yılının Ekim ayında metrekareye 27 kilogram yağış alırken, 2020 yılının aynı döneminde hiç yağış almadı. Metrekareye düşen yağış miktarı sıfır. Yine 2019 yılının Kasım ayında metrekareye 14 kilogram, Aralık’ta metrekareye 146 kilogram yağış alan şehrimize 2020 yılının Kasım ayında 82 kilogram, Aralık’ta ise 61 kilogram yağış düştü.
Yaşanan kuraklık çiftçileri endişeye sevk ederken, Gaziantep Ziraat Odası Başkanları, barajların bir an önce tamamlanıp hayata geçirilmesini, modern sulama sistemlerinin desteklenmesini, Fırat’ın yüzünün kente çevrilmesi gerektiğini söylediler. Kuraklığın devam etmesi halinde tarımsal üretimde sıkıntılar yaşanacağı vurgulanırken, “Kuraklık kaderimiz olmamalı” denildi.
KURAKLIK 2023’E KADAR DEVAM MI EDECEK?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklık yaşandığını hatırlatan Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçinin kuraklık konusunda endişeli olduğunu belirtti. Yiğit, “Bilim adamları kuraklığın 2023 yılına kadar devam edileceği belirtiyor. Kuraklık devam ederse ne ekinler olur ne fıstık, zeytin olur ne sebze ve meyve olur. Çiftçilerimiz yağışı dört gözle bekliyor” diye konuştu.
BARAJLAR BİR AN ÖNCE TAMAMLANIP FAALİYETE GEÇMELİ
Kuraklık etkisini azaltmak için yapımı devam eden barajların bir an önce tamamlanıp faaliyete geçmesi gerektiğini vurgulayan Yiğit, yatırımlarda baraj yapımına öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Şu anda çiftçilerimiz para kazanamıyor. Yağışların olmaması nedeniyle ekinlerde çürüme var, ama yağışlar olursa ekinler iyi olur, yağış olmaz ise ekinlerin tamamı çürüme tehlikesi ile karşı karşıya kalır” ifadelerine yer verdi.
DOĞANIN DENGESİNİ BOZDUK
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Kuraklık hem ülke, hem ilimizdeki tarımı tehdit eder durumda. Son yılların en kurak yılını yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta yağış bekliyoruz. Eğer yağış olmazsa, ekinler kurumaya başlayacak. Aralık ve Ocak yağışları çok önemliydi, lakin istenilen yağışı alamadık. Dolayısıyla yeraltı kuyularımız için de tehlike çanları çalıyor. Ağaçlar kesilip yerine binalar yapılıyor. Bu şekilde doğanın dengesi bozuluyor, yetkililerin bunu önlemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Mehmet Torun
Bir Yorum Bırakın