Türkiye Gastronomi Yeme İçme ve Eğlence İşletmecileri Federasyonu Başkanı Burcu Bacaksız, 15 aydır kapalı olan yeme, içme ve eğlence sektörüne de artık destek olunması gerektiğini söyledi. Bacaksız, ‘Artık yeter. Neden bizim sektörümüz 15 aydır kapalı’ diye konuştu.
Yeme, içme ve eğlence sektörü temsilcileri bir araya gelerek artık dayacak güçlerinin kalmadığını söyleyip basın açıklaması yaptı. Türkiye Gastronomi Yeme İçme ve Eğlence İşletmecileri Federasyonu Başkanı Burcu Bacaksız, “Covid 19 adında dünyaya musallat olmuş bir virüsün ülkemizdeki günah keçisi ilan edilmiş “yeme içme ve eğlence” sektörünün vatansever evlatları, yatırımcıları, işverenleri, emekçileriyiz. İşvereniyle, çalışanıyla, tedarikçisi ve aileleriyle ülkemizde 10.000.000 (on milyon) vatandaşız. Yeme, içme, cafe sektörünün virüsün ana bulaşma kaynağı olduğu ile ilgili hiç bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Fakat biz neden sektörlerimizde faaliyet gösterememekteyiz peki neden ? Tüm Batı ülkeleri tam kapanmadan sonra faaliyetlerine devam ederken, işletmeler açık olabilirken, Türkiye'de bizim sektörümüz neden hala kapalı ?
Ülkemizde işletme sektörlerinin %90 oranında faaliyet gösterirken, toplu ulaşımda kapasitenin fazlası yolcu bulunurken, fabrikalar, marketler, pazarlar, havayolları ve en önemlisi AVM'ler açık iken bizim sektörümüzdeki bazı işletmeler 15 ay, bazı işletmeler ise 9 aydır kapalıdır. Neden ?
Bu durumların bir diğer yarattığı sorun ise devletimiz, işletmelerimizi kapatıp, üzerimize olan borçlarımızdan, kredilerimizden feragat edilmedi. Niye ?
Turizm'in ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan binlerce personelimiz aşı önceliği alamıyor. Bunun sebebi nedir ?
Ülkemizde turizm denilince niye sadece oteller ve turizm acentaları akıla geliyor. Neden ? Ülkede 70bin işletme iflas etti. Sektörümüzde 70 bin işletme iflas bayrağını çekti, yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyen intahar etti. Bunun sorumlusu kimdir ?
Birikimlerimizi kaybettik, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağından bir türlü çıkamadık. Bu durumları biz yaşamak istemedik, tek sorumuz, Neden ?
Ölüme terk edildik, psikolojik sıkıntılara süreklendik, Neden ? Sektörde en çok istihdam sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü günü ödemesini yapan, bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiç bir destek paketinden faydalanmadı, Neden ? Yeter artık, duyun sesimizi, iş yerlerimizi açın, personellerimizi aşılayın, bize destek verin, işletmelerin kira sorununu çözün, 2021 yapılandırma ödemelerini, kredi ödemelerini, SSK ve Vergi ödemelerini 2022 yılına öteleyin. 15 aydır kapalı olan işletmelerimizin ayakta kalmasına destek olmak için bu sektörden SSK ve vergi ödemelerini 2022 yılına kadar almayın. 15 aydır kapalı olan sektörden TAPDK - Ecrimisil - ilan reklam - ÇTV gibi verileri 2022 yılına kadar almayın. Bizim işletmerimizede 2 yıl geri ödemesiz faizsiz can suyu kredisi verin. Vatandaş için adalet haktır. Yönetici için adalet görevdir” dedi.
Bir Yorum Bırakın