Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Nurdağı’nda ihaleyi alan Windoor isimli şirketin parayı aldıktan sonra devlet destekli projelerden çekilip vatandaşı mağdur etmesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.
90 GÜNDE TESLİM EDİLECEK EV 2 YILDIR YAPILMADI
6 Şubat depremlerinden sonra kısa sürede konut bekleyen vatandaş 3 kışını konteynerde geçirdi. Köylülerin projelerinin teslim edilmemesini sık sık gündeme getiren EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Nurdağı’ndaki depremzedelere yerinde dönüşüm kapsamında sunulan köy evlerinin hala yapılmadığını ancak köylülerin kısa süre sonra ödeme yapmak zorunda olduğunu belirtti.
Depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023’te başlattığı kampanya kapsamında depremzede vatandaşlara 750 bin lira hibe, 750 bin lira da iki yıl sonra ödemeye başlanacak kredi sağlandığını hatırlatan Karaca “Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki İncirli Mahallesi’nden 22 aile de bu destekten faydalanmıştır. İnşaat işleri için ‘Windoor İnşaat’ ile anlaşılmıştır. Firma, 2023 Aralık’ta aldığı inşaat ruhsatının ardından evleri 90 gün içinde teslim edeceğini taahhüt etmiştir. Ancak evler, 2024’ün Mart ayında teslim edilmesi gerekirken hâlâ tamamlanmamıştır. Verilen süre gereği depremzedeler sahip olamadıkları evler için 6 ay sonra ödeme yapmaya başlamak zorundadır.” dedi.
TAZMİNAT ÖDEMESİ GEREKİRKEN ÖDEMENİN YÜZDE 70’İNİ ALDI
Müteahhit firma olan Windoor İnşaat’ın sahadan çekildiğini belirten Karaca “Bakanlık ise projeye dair herhangi bir yaptırım uygulamamıştır. Üstelik hiçbir ev teslim edilmemesine rağmen, firmaya hibenin yüzde 70’i ödenmiştir. Depremzedelere yeni bir firmayla anlaşmaları yönünde yönlendirme yapılmıştır. Ancak yapılan ödemeler ve artan maliyetler nedeniyle ellerinde kalan 450 bin lira ile bu evlerin tamamlanması artık mümkün değildir.” şeklinde kaydetti.
EMEP’li Karaca, Bakan Kurum’dan şu soruların yanıtını istedi:
● 6 Şubat depremleri nedeniyle Türkiye’de kaç köy evi yıkılmıştır? Bu evlerin yapımı için bahsi geçen projeye başvuran vatandaş sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi teslim edilmiştir?
● Köy evlerinin inşası için Nurdağı’nda anlaşma yapılan “Windoor İnşaat” isimli şirket neden sahadan çekilmiştir?
● Vatandaşı mağdur eden şirketin mağdurlara tazminat ödemesi gerekirken bu şirkete hibenin yüzde 70’inin ödendiği doğru mudur?
● Windoor İnşaat firmasının sözleşme şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle herhangi bir idari ya da hukuki işlem başlatılmış mıdır?
● Bu durumdan etkilenen 22 ailenin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınız nasıl bir yol haritası izlemeyi planlamaktadır?
● Depremzedelerin kalan 450 bin TL ile evlerini tamamlamalarının mümkün olmadığı ortadayken, Bakanlığınız bu durumda ek bir destek veya yeni bir çözüm sunacak mıdır?
● Yerinde dönüşüm projelerinde benzer mağduriyetlerin önüne geçilmesi için bir denetim ve izleme mekanizması kurulmuş mudur?
Bir Yorum Bırakın