GTB’DEN ÇİFTÇİLERE YÖNELİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Editör
Gündem Gaziantep
Yayın
20 Aralık 2023 14:08
Güncelleme
21 Aralık 2023 11:52


 

Gaziantep’in Şehitkâmil İlçesi Beyreli kırsal mahallesinde gerçekleştirilen ‘Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı’nda, “Akıllı Tarım Uygulamaları, Budama, Pestisit ve Gübre Kullanımının Azaltılması, Zararlılara Karşı Biyolojik Tedaviler, Bilinçli Sulama ve Gübreleme, AB Yeşil Mutabakatı ve Tarladan Çatala Stratejisi’ hakkında bilgiler verildi.

GTB ve GİZ iş birliğinde PEP programı çerçevesinde yürütülen “Mesleki Eğitimler ve Tarımsal Gıda Sanayinin Yeşil Dönüşümü ile İstihdamın Desteklenmesi” projesi kapsamında tertip edilen bilgilendirme toplantısı, Şehitkamil İlçesi Beyreli Mahallesi Sosyal Tesisinde çok sayıda çiftçinin katılımıyla yapıldı.

ANTEP FISTIĞI BUDAMA VE ZARARLILARLA MÜCADELE

İki farklı oturum halinde gerçekleştirilen toplantının ilk bölümünde konuşan Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, bölgede en fazla üretimi yapılan Zeytin ve Antep fıstığı ağaçlarında budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.

Tarımsal üretimde doğru bilinen bazı yanlışların ciddi verim kayıplarına yol açtığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Nedret, bunlardan sıklıkla yapılan hatalardan birisinin ise Antep fıstığı ağaçlarının zamanından önce budanması olduğunu ifade etti.

Sağlıklı bir budama işlemine geçilebilmesi için ağaç yapraklarının önemli bir kısmının dökülmüş olması gerektiğine vurgu yapan Nedret, “Uyku döneminden önce yapılacak bir budama yarardan çok zarar getirecektir. Zamanından önce yapılan budamalar Antep fıstığı ağacının kendini korumak için salgıladığı sakızın dışarı akmasına sebebiyet verecektir. Bu durum ağacın güç kaybına uğramasına dolayısıyla da verimden düşmesine neden olacaktır” dedi.

Fıstık ağaçlarında görülen göz kurduyla mücadelede alınacak tedbirlerle ilgili de bilgiler veren Nedret, ağacın çiçek açmasına ve yeni sürgün vermesine engel olan bu zararlıyla mücadelede en etkin yöntemin budama artıklarının bulunduğu yerde yakılarak imha edilmesi olduğunu söyledi.

TARLADAN SOFRAYA STRATEJİSİ

‘Eğitimli Çiftçi Bilinçli Tarım’ mottosuyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının ikinci oturumunda konuşan Doç. Dr. Süleyman Mete ise AB Yeşil Mutabakatı ve Tarladan Çatala Stratejisi hakkında bilgi paylaşımlarında bulundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatının ne olduğu, unsurları ve temel hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mete, mutabakatın Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak amacıyla oluşturduğu yasal bir düzenleme olduğunu dile getirdi.

Avrupa Yeşil Mutabakatının çiftçilere üretimde değişim ve dönüşüm açısından önemli sorumluluklar getirdiğine işaret eden Doç. Dr. Mete, toplantıda Karbon Ayak izi, Su Ayak İzi ve Tarladan Sofraya Stratejisi hakkında da sunum gerçekleştirdi.

Bilgilendirme toplantısı çiftçilerden gelen soruların yanıtlanması ile sona erdi.

Kaynak : Bülten

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

BEBEĞE AMELİYATSIZ KULAK ŞEKİLLENDİRME TEDAVİSİ

Kalp yetmezliğine doğal by-pass

DGS şart kayıt nedir, kimler yapabilir? DGS şartlı kayıt nasıl yapılır?

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR İLE BAŞARILI ÖĞRENCİLER BOSNA-HERSEK’TE!

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN BİLİM VE SANAT ATÖLYELERİ YARIYIL TATİLİ İÇİN HAZIR

CHP’Lİ MERİÇ: “GAZİANTEP YHT PROJESİNİN DIŞ FİNANSMANI NEDEN AÇIKLANMIYOR?”

SANKO EĞİTİM KURUMLARI "TADIMLIK DERS" ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI 3. GAZİANTEP KARMASI RESİM SERGİSİ

Kalp yetmezliğine doğal by-pass

Akcanlar Tekstil’de grev

Umut Yılmaz’ın emekli vatandaşlara 6 bin TL vereceklerini duyurdu

Türkiye 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

Enflasyon rakamları açıklandı

-BAŞKAN ŞAHİN CENEVRE’DE…

SANKO OKULLARI ÖĞRENCİLERİNİN YÜZME BAŞARISI

Nöbetçi Eczaneler

22 Eylül 2024 Pazar Günü Nöbetçi Eczaneler