GÖNDER

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, ülkemizde ve dünyada akciğer kanserinin görülme sıklığının çok yaygın olduğunu söyledi.
Editör
Teknisyen
Yayın
27 Kasım 2023 13:00
Güncelleme
27 Kasım 2023 13:00
Okunma
119


Prof. Dr. Elbeyli, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada “Kontrolsüz bir şekilde hava yolunu ve keseciklerini örten dokunun büyüyerek, işlevsel ve anatomik deformasyona uğraması olarak tanımlanan akciğer kanseri, erkeklerde hemen hemen ilk sırada, kadınlarda ise her yıl bir üst sırada kendine yer bulmaktadır” dedi.

 

Akciğer kanserinin; tütün mamulleri, sanayi gazları, tehlikeli gazlar, çevre kirliliği, hava kirliliği, genetik faktörler ve beslenme bozuklukları gibi nedenlerden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Elbeyli, “En sık karşılaşılan belirtileri nefeste daralma, göğüste ağrı, öksürük, kilo verme, iştah kaybı, bir takım normal fonksiyonlarda azalma ya da bozulma” ifadelerini kullandı. 

TANIDA PATOLOJİ ÖNEMLİ

Akciğer kanseri tanısında patolojinin büyük önem taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Elbeyli, “Akciğer kanseri şüphesi varsa öncelik histo-patolojik tanı koymaktır. Tanı konulduktan sonra hastalığın evresini belirlenmeli ve tedavi şekli değerlendirilerek, tedavi belirlenmeli, buna göre planlama yapılmalıdır” diye konuştu.

 TEDAVİ

Tıpta hastalığın değil, hastanın değerlendirilmesinin önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Elbeyli, her hastanın ayrı ayrı değerlendirilerek, planlamanın o doğrultuda yapılmasının önemine değindi.

Akciğerde kötü huylu bir sorunla karşılaşılması durumunda öncelikle yapılabiliyorsa ilk sırada cerrahi tedavinin olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Elbeyli, tümörün tamamının temizlenerek çıkarılmasının hayatı kurtaran hatta yaşam süresini uzatan en etkili yöntem olduğuna vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Elbeyli, “Patolojik tanı ile hastalıkla ilgili doğru evreleme yapılarak, erken evrede cerrahi yöntemle bu hastalara tedavi şansı sunulabilir. Bu da hastanın hayatını kurtararak, uzatabilecek bir seçenektir” diyerek sözlerini tamamladı. Bülten

Bir Yorum Bırakın

EN ÇOK OKUNANLAR

EĞİTİMDE ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN!

87 Okunma

Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Duyurusu Yayımlandı

49 Okunma

Umut Yılmaz’ın emekli vatandaşlara 6 bin TL vereceklerini duyurdu

45 Okunma

GAÜN’de Yapay Zeka Ve Hukuk Sempozyumu

39 Okunma

THF Süper Ligi Play Off’da Polisgücü Fırtınası

39 Okunma

Umut Yılmaz’ın emekli vatandaşlara 6 bin TL vereceklerini duyurdu

269 Okunma

SANKO OKULLARI ÖĞRENCİSİ YÜZME YARIŞMASINDA İL BİRİNCİSİ OLDU

136 Okunma

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

132 Okunma

Büyükşehir’de dikkat çeken ayrılık

119 Okunma

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN ENGELLİ SPORCULARI YÜZME ŞAMPİYONASINDA PERFORMANSLARIYLA GÖZ DOLDURDU

117 Okunma

Umut Yılmaz’ın emekli vatandaşlara 6 bin TL vereceklerini duyurdu

459 Okunma

Türkiye 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

348 Okunma

Enflasyon rakamları açıklandı

341 Okunma

Halı İhracatının Yıldızları Ödüllendirildi

332 Okunma

DEPREM BÖLGESİNDEKİ İMALAT SANAYİNİN YOL HARİTASI ANKARA’DA AÇIKLANDI

331 Okunma

NÖBETÇİ ECZANELER

17 Mayıs 2024 Cuma Günü Nöbetçi Eczaneler