Sevda Karaca’dan Bakan Işıkhan’a Zor Sorular!

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 6 Şubat tarihli depremlerden sonra işçilerin yaşadığı mağduriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
Editör
Gündem Gaziantep
Yayın
8 Şubat 2024 12:12
Güncelleme
8 Şubat 2024 12:13


 

Depremin 1. yıldönümü dolayısıyla bölge ziyaretleri yapan Karaca, verdiği yazılı soru önergesinde, depremlerin can kaybı yaralama ve ağır yıkımla birlikte deprem bölgesinde çalışan işçileri de her bakımdan mağdur ettiğini belirtti. İş ve çalışma yaşamını düzenlemek üzere Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin de işçilerin mağduriyetini gidermediğini; çünkü patronların çıkarları için hazırlandığını kaydetti.

 

Kararname ile pandemi döneminde olduğu gibi kısa çalışma ödeneğinin devreye sokulduğunu ve ücretsiz izin uygulamasının getirtildiğini belirten Karaca “İstihdamın korunması gerekçesiyle işten çıkarmanın yasaklandığı iddia edilse dahi İş Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının ikinci bendinde yer alan ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri’ sebepler, işin sona ermesi, belirli süreli sözleşmedeki sürenin sona ermesi, işyerinin kapanması bu istisnanın dışında tutulmuştur. Ayrıca istifa ileri sürülerek işten çıkarma yöntemi de yaygın olarak kullanılmıştır. Deprem sonrasında evi yıkılan, ağır veya orta hasarlı olan, barınma imkanı kalmadığı için geçici süreyle de olsa başka yerlere giden işçiler için herhangi bir düzenleme yapılmamıştır; işçiler işinden, ekmeğinden olmuştur. İşçiler lehine başkaca bir düzenlemeye de gidilmemiştir.” ifadelerine yer verdi.

EMEP’li Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:

1.     Deprem bölgesinde OHAL uygulandığı süre içerisinde kaç işyeri kısa çalışma ödeneği için başvuru yapmış ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanması uygun görülmüştür?

2.     Kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul edilen işyerlerinde çalışmakta olan kaç işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır?

3.     Ücretsiz izin desteğinden yararlanabilen işçi sayısı ne kadardır?

4.     Deprem sonrası ilan edilen OHAL döneminde, OHAL ilan edilen 11 ilde işten çıkartılan işçilerden kaçı 3 (İstifa), 5 (Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi), 17 (İşyerinin kapanması), 18 (İşin sona ermesi) ve İş Kanunu’nun 25/II’inci maddesinde düzenlenen hallere ilişkin olmak üzere 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ve 50 kodları kullanılarak işten çıkarılmıştır?HABER MERKEZİ

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN DESTEKLERİ İLE HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTTI

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ'NİN 8. KİTAP FUARI KAPILARINI AÇIYOR

Fetö’ye Tokat gibi Cevap… Doğan İnal Müjdeyi Duyurdu…

GTO AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Kuru Meyve İhracatçıları fiyat istikrarsızlığı ve arzda yaşanan problemlerden dolayı Kurumlar ile ortak mutabakat arıyor

Gaziantep Adliyesi'nde büyük değişim

GTO’DAN “BİLGİ GÜVENLİĞİ” SEMİNERİ

Kalp yetmezliğine doğal by-pass

Yalçınkaya Biber Sanayisinden açıklama

UDMA, 16 AYDA 31 BİNİ AŞKIN MİSAFİR AĞIRLADI!

Umut Yılmaz’ın emekli vatandaşlara 6 bin TL vereceklerini duyurdu

Türkiye 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

-BAŞKAN ŞAHİN CENEVRE’DE…

SANKO OKULLARI ÖĞRENCİLERİNİN YÜZME BAŞARISI

Enflasyon rakamları açıklandı

Nöbetçi Eczaneler

23 Kasım 2024 Cumartesi Günü Nöbetçi Eczaneler